Nieuwe kleine ondernemersregeling (KOR)

Per 1 januari 2020 verandert de kleine ondernemersregeling (KOR). In plaats van btw-vermindering komt er btw-vrijstelling. Tot en met 2019 was de KOR gerelateerd aan de btw-afdracht. Vanaf 2020 is de KOR omzet-gerelateerd.

Wil je gebruik maken van deze nieuwe regeling?

Meld je dan vóór 20 november aan bij de belastingdienst. Klik op deze link om direct bij het aanmeldformulier van de belastingdienst te komen.

Te laat met aanmelden?

Geen probleem. Ook ná 20 november kun je je nog aanmelden. De ingangsdatum schuift dan op naar het volgende kwartaal.

Toch boven € 20.000,- omzet?

Kom je in 2020 toch boven de € 20.000,- omzet? Dan moet je vanaf de levering waarmee je boven de € 20.000,- komt btw gaan berekenen. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie gaan bijhouden. De eerste € 20.000 blijft wel vrij van btw. Let op: in dit geval kan je de komende 3 jaar geen gebruik meer maken van de KOR.

Wanneer NIET gunstig?

Wanneer je factureert aan bedrijven is deze nieuwe kleine ondernemersregeling NIET gunstig. Jij factureert nu namelijk aan ‘bedrijven’ een x bedrag + btw. Btw is voor jouw klanten nu aftrekbaar. Wanneer dit niet meer aftrekbaar is ga je facturen sturen exclusief btw en mag je ook géén voorbelasting aftrekken / terugvragen van de inkoopfacturen / bonnen. Deze ‘voorbelasting’ loop je dan dus mis en wordt als ‘kosten’ meegerekend.

Factureer je alleen aan particulieren (bijvoorbeeld kapsalon) dan is deze nieuwe regeling over het algemeen wel gunstig.

Welk btw-nummer op aanmeldformulier invullen?

Let op bij het invullen van het aanmeldformulier voor de nieuwe kleine ondernemersregeling. Je moet hier je ob-nummer invullen. Je ob-nummer is je ‘oude’ btw-nummer. Dit blijft ook het btw-nummer welke je moet gebruiken bij correspondentie met de belastingdienst. Je btw-id (nieuw btw-identificatienummer) is je nieuwe btw-nummer welke je doorgeeft aan klanten en/of op je verkoopfacturen zet.

Je vindt deze nummers op de brief welke je hebt ontvangen van de belastingdienst.

Meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op of kijk op de website van de belastingdienst.

Afbeelding van KOR bij website van Overcijfers.nl