Voorlopige aanslag zzp-er

Voorlopige aanslag voor zzp-er / eenmanszaak

Regelmatig krijgen wij vragen van onze klanten over voorlopige aanslagen voor de inkomstenbelasting (IB) en de bijdrage zorgverzekeringswet (ZVW). Met dit artikel proberen we duidelijk te maken wat een voorlopige aanslag is en welke acties je wel of niet zou moeten ondernemen.

Hieronder gebruiken we de afkortingen IB voor de inkomstenbelasting en ZVW voor de bijdrage zorgverzekeringswet.

Wat is een voorlopige aanslag?

Een voorlopige aanslag voor de IB en ZVW is een voorschot welke je afdraagt aan de belastingdienst over het huidige boekjaar voor de IB en ZVW. Normaalgesproken wordt er nadat het boekjaar is afgesloten een aangifte IB gedaan en krijg je in één keer (vaak) een flinke aanslag aan belasting welke je in één keer moet afdragen. Regelmatig gebeurt het dat ondernemers hier geen rekening mee hebben gehouden, niks hebben gereserveerd, en hierdoor in de financiële problemen komen. Om dit te voorkomen bestaat de voorlopige aanslag. De voorlopige aanslag mag je in één keer betalen óf verspreiden over het desbetreffende boekjaar, je betaalt dan in maandelijkse termijnen.

Krijg je automatisch een voorlopige aanslag?

Wanneer je ‘vorig jaar’ een aangifte IB hebt gedaan (of laten doen) ontvang je bijna altijd automatisch een voorlopige aanslag. Deze voorlopige aanslag zzp-er is gebaseerd op de winst van vorig jaar. Wijkt de winst van het huidige boekjaar erg af van vorig jaar dan kan je de voorlopige aanslag (laten) aanpassen. Bij de klanten van Overcijfers.nl checken wij altijd halverwege het jaar of de voorlopige aanslag redelijk aansluit met de werkelijke cijfers. Indien dit niet het geval is dan zullen wij contact opnemen met de ondernemer of hij/zij de aanslag wil verhogen of verlagen of deze wil laten zoals ie was.

Ben je net gestart als ondernemer? Dan ontvang je niét automatisch een voorlopige aanslag. Deze dien je zelf aan te vragen bij de belastingdienst (voor klanten van Overcijfers.nl vragen wij deze aan).

Heb je voorgaande jaren wél aangifte IB’s gedaan maar heb je geen voorlopige aanslag ontvangen? Ook dan dien je deze zelf aan te vragen.

Voorlopige aanslag (is achteraf) te hoog of te laag?

Blijkt achteraf dat de voorlopige aanslag tóch te hoog of te laag is ingeschat? Geen probleem. De voorlopige aanslag wordt verrekend met de definitieve aanslag IB en ZVW.

Wat is het verschil tussen loonbelasting en inkomstenbelasting?

Van (startende) ondernemers die voorheen in loondienst hebben gewerkt krijgen wij ook regelmatig de vraag: wat is het verschil tussen loonbelasting en inkomstenbelasting?

Loonbelasting wordt ingehouden op het brutoloon wanneer je in dienst bent bij een werkgever. De werkgever draagt deze loonbelasting af aan de belastingdienst. Eigenlijk is de loonbelasting een voorschot of voorheffing op de IB. Loonbelasting plus de premies volksverzekeringen noemt men de loonheffing.

Vragen?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over de voorlopige aanslag? Neem dan contact op met ons via de contactpagina.

Afbeelding van Overcijfers.nl voorlopige aanslag zzp-er
De artikelen en blogs zijn geschreven vanuit persoonlijke ervaring, opleiding of opgedane kennis. Overcijfers.nl kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud.