Urencriterium zzp-er

Urencriterium zzp-er

Om voor fiscale aftrekposten in aanmerking te komen geldt een urencriterium voor oa zzp-ers van 1225 uren per jaar. Tijdens gesprekken met meerdere klanten van Overcijfers.nl blijkt dit toch niet helemaal duidelijk te zijn. Hierover volgt extra uitleg over het urencriterium.

Welke uren mag je meetellen voor het urencriterium zzp-er?

De uren die je factureert aan je klanten tellen vanzelfsprekend mee maar daarnaast mag je ook indirecte uren meetellen die je besteedt aan je bedrijf. Denk hierbij aan het bijhouden van je administratie, inkopen, marketing, cursussen, voorbereidingsuren voor het starten van je bedrijf, overleg met adviseurs etc.

Hoe houd je je uren bij?

Je kan dit eenvoudig bijhouden in Excel maar er bestaan ook urenregistratiesoftwarepakketten. Ouderwets handmatig bijhouden in je agenda mag ook. Als je bij controle van de belastingdienst maar kan aantonen dat je werkelijk aan die 1225 uren komt per jaar.

Welke voordelen heb je als je aan het urencriterium voldoet?

Wanneer je aan het urencriterium voldoet heb je fiscale voordelen zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. De zelfstandigen aftrek in 2021 bedraagt € 6.670,- en de startersaftrek € 2.123,-. Deze bedragen mag je aftrekken van de winst, hierover betaal je géén belasting.

Voor wie geldt het urencriterium?

Het urencriterium geldt als jouw bedrijf als rechtsvorm eenmanszaak, vof of maatschap heeft.

Urencriterium tijdens Coronatijd

Tijdens de coronatijd zijn de regels voor het urencriterium versoepeld. In 2020 geldt dit voor de periode 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020. Je mag er in die periode van uitgaan dat je ten minste 24 uur per week aan jouw onderneming hebt besteed. Ook al is dit in werkelijkheid niet zo. Voor 2021 geldt hetzelfde in de periode van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021.

Meer informatie over het urencriterium voor zzp-ers?

Wil je meer weten over het urencriterium? Kijk dan op de site van de belastingdienst.

Vind je hier je antwoorden niet? Stuur dat gerust een bericht middels ons contactformulier of stuur een email naar info@overcijfers.nl.

Afbeelding bij urencriterium zzp-er van Overcijfers.nl