Aanschaf auto zzp-er: zakelijk of privé?

“Ik wil een (een nieuwe) auto kopen, wat is gunstiger: aanschaf van een auto zakelijk of privé?”

Deze vraag krijgen wij vaak van onze klanten. Er is hierop geen eenduidig antwoord te geven. Het mág allebei maar wat voor jou gunstiger uitpakt, zakelijk of privé, hangt af van meerdere factoren:

 • hoeveel zakelijke kilometers rijd je per jaar?
 • wat is de cataloguswaarde van de auto?
 • wat zijn de jaarlijkse autokosten?

Auto verplicht zakelijk

De auto is verplicht zakelijk voor de inkomstenbelasting als:

 • je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting én
 • je de auto gebruikt voor je onderneming én
 • je niét meer dan 500 km privé rijdt per jaar
 • je rijdt meer dan 90% zakelijk

Welke kosten vallen er onder de jaarlijkse autokosten?

Ga je de auto zakelijk aanschaffen dan zijn alle autokosten aftrekbaar. Deze kosten mag je in mindering brengen op je inkomen.

Bij zakelijke aanschaf van de auto zijn de volgende kosten aftrekbaar:

 • afschrijvingen (de aanschafprijs mag je niet in één keer als kosten aftrekken maar deze ‘smeer je uit’ over 5 jaar, dus 1/5 deel van de aanschafprijs mag je als kosten opvoeren)
 • brandstof
 • verzekering
 • motorrijtuigenbelasting
 • onderhoud

Aanschaf auto privé

Koop je de auto privé? Dan mag je voor ieder zakelijk gereden kilometer € 0,19 in rekening brengen bij je onderneming. Alle autokosten die hierboven vermeld staan blijven dan privé en zijn niet aftrekbaar.

Wanneer je meer dan 90% privé rijdt is de aanschaf van de auto verplicht privé.

Btw bij auto privé

Wanneer je de auto privé hebt aangeschaft mag je een gedeelte van de btw terugvragen via je onderneming aan de belastingdienst. Bereken het percentage wat je zakelijk rijdt met je privé auto. Dit kan je eenvoudig doen door het totaal aantal zakelijk gereden kilometers te delen door het totaal gereden kilometers per jaar. Van alle btw die je betaald hebt op de autokosten mag je dit percentage aftrekken.

Voorbeeld:

Je rijdt 3500 km voor de zaak met je privé-auto. Totaal rijd je met deze auto 5000 km. 3500 / 5000 x 100% = 70%. Alle betaald btw van al jouw tankbonnen en facturen van onderhoud tel je bij elkaar op. Stel dit is € 750,-. Je mag dan 70% van € 750,- = € 525,- in mindering brengen op de btw-aangifte (bewaar wel alle bonnen/facturen).

Btw bij auto zakelijk

Wanneer je de zakelijke auto werkelijk alleen zakelijk rijdt mag je alle btw aftrekken. Rijd je de auto ook privé, dan zal er met de laatste btw-aangifte van het jaar een correctie gemaakt moeten worden. Je hebt hierbij de keuze uit 2 mogelijkheden:

 1. Bereken het percentage wat je privé rijdt op dezelfde manier als hierboven staat uitgelegd bij ‘btw auto privé’. Van alle btw op de autokosten in dat jaar maak je een correctie van het berekende percentage en dit vul je in onder vak 1b op de aangifte.
 2. Je berekent niks op basis van de kilometers maar neemt het vaste percentage van 2,7% van de cataloguswaarde van de zakelijke auto en je vult dit in onder vak 1b. Wanneer de auto 4 jaar of langer in gebruik is hanteer je een percentage van 1,5%. Ook voor een auto welke je zakelijke hebt aangeschaft zonder btw, bijvoorbeeld van een particulier of een marge-auto, geldt een percentage van 1,5%.

Bijtelling zakelijke auto bij privé-gebruik

Houd je een sluitende kilometeradministratie bij waarin je kan aantonen dat je niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt dan heb je geen bijtelling voor de inkomstenbelasting. Rijd je privé meer dan 500 km per jaar dan wordt er een percentage van de aanschafwaarde van de auto bij je inkomen geteld waarover je inkomstenbelasting betaalt. Er zijn verschillende tarieven voor deze bijtelling welke je kunt vinden op de site van de belastingdienst.

Geen kilometeradministratie en geen bijtelling

Houd je geen kilometeradminsitratie bij maar wil je tóch geen bijtelling op je inkomen dan kan je een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ aanvragen bij de belastingdienst. Dit geldt alleen voor bestelauto’s. Je mag dan 0 kilometers privé rijden. Je kan deze via deze link aanvragen bij de belastingdienst.

Hoe bereken ik wat het gunstigst is?

Om te berekenen wat voor jou het gunstigste is zijn verschillende ‘rekentools’ op internet te vinden, bijvoorbeeld bij ‘ikwordzzper.nl‘ maar Overcijfers.nl kan dit natuurlijk ook zelf berekenen voor haar klanten.

Oranje auto van Overcijfers.nl, aanschaf auto zakelijk of privé?

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over of je een auto zakelijk of privé gaan kopen? Stuur een bericht via ons contactformulier dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.