Reiskosten doorberekenen aan klant

Btw over doorberekende reiskosten

Afgelopen week was er bij 2 afzonderlijke klanten van Overcijfers onduidelijkheid inzake de btw over doorberekende reiskosten aan klanten. Wellicht is de regel hiervan, welke in 2017 door een uitspraak van de Hoge Raad is gedaan, bij meerdere ondernemers niet bekend. Hieronder leggen wij je uit hoe het werkt.

Waarover bereken je btw?

Doorbelaste reiskosten zijn onderdeel van de vergoeding van jouw prestatie. Oftewel, het btw-tarief wat jij hanteert voor jouw prestatie moet je ook gebruiken voor jouw doorbelaste reiskosten. Voorbeeld: je bent ingehuurd om aerobic-les te geven op locatie. Je stuurt een factuur en berekent 9% btw over jouw les. Je moet dan over de reiskosten / km-vergoeding ook 9% berekenen.

Citaat van de belastingdienst

De vergoeding voor goederen of diensten die u levert, bestaat over het algemeen uit verschillende onderdelen. Bij belaste goederen of diensten berekent u de btw over het totaalbedrag dat u uw afnemer in rekening brengt. Bij het totaalbedrag horen ook verzendkosten, reiskosten, telefoonkosten, verpakkingskosten (behalve statiegeld) en dergelijke.

Verwarring € 0,19 km-vergoeding

Je mag zelf weten welk bedrag per kilometer je doorberekent aan jouw klant. Er wordt vaak gedacht dat dit maximaal € 0,19 per kilometer mag zijn maar dat is niet waar. Wat wél waar is: Gebruik je jouw privé-auto zakelijk, dan mag je (maximaal) € 0,19 per kilometer in aftrek brengen op jouw winst. Oftewel, je mag € 0,19 per zakelijke gereden kilometer ‘declareren’ bij jouw onderneming.

Vragen?

Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden neem dan gerust contact met ons op via onze contactpagina. Ook op de site van de belastingdienst vind je uitgebreide informatie.